ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΤΖΩΝ ΚΕΝΝΕΝΤΥ 13 - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
>ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΠΙΒΛΕΨΕΙΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
>ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
>ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ κλπ
>ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ
ΤΗΛ. 2105912451

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΩΝ Ή ΑΛΛΙΩΣ "ΔΙΑΛΕΧΤΕ!!!!"

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 1457/05.06.14 το οποίο αφορά την έγκριση εφαρμογής και χρήσης των Ευρωκωδίκων σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα Εθνικά Προσαρτήματα.




"ΔΙΑΛΕΧΤΕ"
Όπως για παράδειγμα στη λαϊκή μπορεί να διαλέξει ο πελάτης αν θα πάρει για παράδειγμα μήλα γκόλντεν ή μήλα φούτζι (εγώ προτιμώ τα δεύτερα), έτσι και για τουλάχιστον τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα μπορεί ο "κύριος του έργου να επιλέγει το πλαίσιο των κανονιστικών κειμένων του σχεδιασμού και της μελέτης της φέρουσας κατασκευής του έργου".
Δηλαδή ο μηχανικός κάνει ένα φρεσκάρισμα στον κύριο του έργου σε θέματα στατικής, δυναμικής, λίγο ΕΚΩΣ, λίγο ΕΑΚ και τέλος μια μικρή επανάληψη στους Ευρωκώδικές, αφού στο κάτω κάτω είναι ήδη γνωστά σε όλους και ο "κύριος του έργου" διαλέγει εύκολα και γρήγορα.
Εντάξει, μόνο αστεία μπορεί κάποιος να θεωρήσει αυτά που γράφονται στο ΦΕΚ. Θεωρώ ότι η επιλογή ΠΡΈΠΕΙ να είναι 100% του Μηχανικού καθώς εκτός του ότι αυτός έχει τις τεχνικές γνώσεις για να επιλέξει την κατάλληλη "οδό" στο εκάστοτε τεχνικό έργο, είναι μάλιστα και αυτός ο οποίος αναλαμβάνει και την αποκλειστική ευθύνη για τις μελέτες που εκπονεί!

ΥΓ. Αυτό που δεν αναφέρει το ΦΕΚ αλλά πρέπει να ξέρουν οι πάντες είναι ότι οι Ευρωκώδικές αλλά και τα Εθνικά Προσαρτήματα, τα οποία βάσει νόμου του κράτους είναι κατά περίπτωση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ, ΔΕΝ είναι ΔΩΡΕΑΝ! Μάλιστα το κόστος τους είναι πάνω από 7500€ (η πλήρης έκδοση) ενώ η έκδοση μηχανικού (μόνο για ανάγνωση, χωρίς δυνατότητα εκτύπωσης) είναι περίπου 1000€. Με απλά λόγια, το κράτος σε αναγκάζει να εφαρμόσεις νόμους του κράτους χωρίς όμως να έχεις πρόσβαση σε αυτούς! 
Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου